Dere yataklarının ıslah edilmesi ne demek?

Dere ıslahı, akan suyun yatağının genişletilmesi ve taşkın ihtimali yüksek olan alanların istimlak edilerek boşaltılması demek. Buralarda dere yatağı yeterince genişletilmemiş, taşkın olabilecek alanların çevresi yeterince boşaltılmamış.

Dere yataklarının ıslah edilmesi seli önler mi?

Dere ıslahı çalışmaları, afet yönetiminin önemli bir ayağını oluşturan zarar azaltma çalışmaları kapsamında değerlendirildiğinde, sadece sel ve diğer tehlikelerin oluşmasını engellemez, ayrıca plansız yapılaşmanın ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini de sağlar.

Dere ıslahı kimin görevi?

'Suçludur' demiyorum fakat buradaki derelerin ıslahı ile ilgili esas görev DSİ Genel Müdürlüğü'nün. Akarsuların, sellere karşı koruyucu yerleri meydana getirmek akarsularda ıslahat yapmak, yataklarını değiştirmek DSİ'nin görevi.

Dere yatakları kime ait?

2004). Kanununda dere yataklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu genel olarak belirtilmektedir. Madde 708'de; “Birikme, dolma, toprak kayması veya kamuya ait suların yatağında ya da seviyesinde değişme gibi sebeplerle sahipsiz yerlerde yeniden oluşan yararlanmaya elverişli arazi Devlete ait olur.

Islaha etmek ne demek?

Türk Dil Kurumu'na göre ıslah etmek kelimesi iki farklı anlam barındırmaktadır. Birinci anlamı iyi bir duruma getirmek ve iyileştirmektir. İkinci anlamı ise yola getirmek anlamıyla kullanılır.

Taşkın koruma ne demek?

Taşkın Koruma DSİ'nin taşkınların önlenmesi ve zararlarının azaltılmasıyla ilgili faaliyetleri; yapısal önlemler içeren projeli faaliyetler ve yapısal önlemler içermeyen faaliyetler olarak iki ana başlıkta sınıflandırılabilir.

Dere yatağı hangi doğal afete yol açar?

Dere yataklarının doğal yönü ve yapısı değiştirilirse ve bozulursa negatif etkisi sel felaketi, kuraklık ve ekolojik dengesinin bozulması şeklinde kendini gösterir. Doğaya yanlış müdahale, affetmez. Dere suyu er ya da geç doğal yatağını bulur.